Ipari érzékeléstechika
+36 88 545 902
+36 88 560 472
Leválasztók, jelátalakítók
+36 88 545 902
+36 88 560 472

Garantált biztonság: A Pepperl+Fuchs kiterjeszti a biztonságos abszolút lineáris pozícionáló rendszerek portfólióját SIL 3 és PL e szintig

2023-10-26

Biztonságos kiértékelő egység (PUS)

Safe Evaluation Unit (PUS)
A Pepperl+Fuchs új biztonságos kiértékelő egységet (PUS) vezet be.

A Pepperl+Fuchs egy új biztonságos kiértékelő egységben egyesíti a bevált safePXV és WCS abszolút pozicionáló rendszerek előnyeit, bővítve a portfóliót a biztonságos abszolút pozicionálás érdekében. A biztonságos kiértékelő egységből (Position Unit Safe, PUS) és egy safePXV/PUS vagy két safeWCS/PUS olvasófejből álló új rendszer biztonságos pozíció- és sebességérzékelést tesz lehetővé akár SIL 3 és PL e szabványok szerint. Az értékelő egység feldolgozza és kiértékeli az érzékelőktől érkező redundáns jeleket, és továbbítja azokat egy biztonságos vezérlőnek. A kibővített portfólióval a Pepperl+Fuchs számos megoldást kínál a biztonságos és robusztus pozícióérzékeléshez az alkalmazások széles körében – még a kihívásokkal teli környezeti körülmények között is.


Többszörös redundancia: safePXV/PUS


A PXV abszolút pozicionáló rendszer alapja egy olvasófej és egy adatmátrix kódszalag. Innovatív, többszínű koncepciójával a safePXV biztonságos önálló változata már önmagában is több redundanciával rendelkezik. A robusztus kódszalag többszínű adatmátrixkódjait a safePXV olvasófej kétszínű megvilágítása teszi láthatóvá és olvashatóvá. A nagy olvasóablak miatt a safePXV olvasófej mindig több kódot olvas be egyszerre. Ez rendkívül ellenállóvá teszi a rendszert az interferenciával szemben – az érzékelő megbízhatóan olvassa az adatokat még akkor is, ha a kódszalag szennyezett vagy sérült. A safePXV algoritmusa magában az érzékelőben lévő adatok hitelességét is ellenőrzi. Az új biztonságos kiértékelő egységgel kombinálva az értékelt adatok – a PROFIsafe biztonsági protokoll mellett – most már az FSoE-n keresztül is továbbításra kerülnek a biztonságos vezérlő felé.


Robusztus és évtizedek óta bevált: WCS


A Pepperl+Fuchs már 1989-ben bevezette a WCS pozicionáló rendszert, amelyet azóta is fejleszt. Az abszolút pozicionáló rendszer egy robusztus házban lévő olvasófej és egy rozsdamentes acélból vagy műanyagból készült kódsín kombinációján alapul. Ez különösen alkalmassá teszi a WCS-t nagy igénybevételt jelentő környezetekben és nagy távolságokon való használatra. A kültéri változat a WCS olvasófej speciális házának köszönhetően ellenáll a szélsőséges kültéri körülményeknek. Az új biztonságos kiértékelő egységgel kombinálva a bevált WCS most már olyan alkalmazásokhoz is elérhető, amelyek akár SIL 3/PL e szabvány szerinti biztonsági szintet is igényelhetnek. Erre a célra két safeWCS/PUS olvasófejet használnak, amelyek egymás mögött helyezkednek el a kódsínen. A különálló redundáns jelátvitel biztosítása érdekében egy leolvasófej előrefelé, egy pedig hátrafelé történő mozgatáshoz van paraméterezve.


Minimális erőfeszítés, maximális biztonság: Biztonságos pozicionálóegység

Az új biztonságos kiértékelő egység (PUS) biztonságos átjáróként működik a terepi buszhoz: Feldolgozza a safePXV/PUS és safeWCS/PUS olvasófejekből érkező redundáns jeleket, biztonságos pozícióértéket hoz létre, amelyeket biztonságos sebességértékekké alakít. A biztonságos és nem biztonságos adatok mellett diagnosztikai adatokat is továbbít, amelyek az állapotfigyelés és a prediktív karbantartás alapjául szolgálnak. A két safeWCS/PUS és a safePXV/PUS helymeghatározó rendszer rendkívül könnyen integrálható magasabb szintű rendszerekbe. Támogatják a PROFIsafe és az FSoE közös biztonsági protokollokat, hogy a megszerzett adatokat az érzékelőkről biztonságos vezérlőrendszerbe továbbítsák.

Az akár SIL 3/PL e szerinti előminősítéssel és EK típusvizsgálati tanúsítvánnyal, valamint előkonfigurációval rendelkező TÜV által jóváhagyott rendszerek, amelyek értékelési egységből és érzékelő technológiából állnak, szintén különösen gyorsak és könnyen üzembe helyezhetők. A Pepperl+Fuchs tesztelt előzetes konfigurációt biztosít a felhasználóknak a safeWCS/PUS és a safePXV/PUS számára. Mivel a leggyakrabban igényelt alkalmazási beállítások már előre be vannak programozva, a rendszerek számos használati esetben közvetlenül is használhatók. Ugyanakkor az előzetes konfiguráció megkönnyíti az eszköz cseréjét. Hiba esetén az olvasófejek működés közben bármilyen beállítás nélkül kicserélhetők. Ez növeli a rendszer rendelkezésre állását, így időt és költségeket takarít meg.



A Pepperl+Fuchs számos megoldást kínál a biztonságos és robusztus pozícióérzékeléshez az alkalmazások széles körében – még a kihívásokkal teli környezeti körülmények között is.

A biztonságos abszolút lineáris pozícionáló rendszerek legfontosabb előnyei

  • Biztonságos abszolút lineáris pozicionáló rendszerek akár SIL 3/PL e szintig
  • Kivételesen robusztus pozícióérzékelés kihívást jelentő környezeti körülmények közötti használathoz
  • A biztonsággal kapcsolatos alkalmazások megbízható felügyelete a biztonságos pozíció és sebesség kimeneten keresztül
  • Pontos pozícióérzékelés nagy távolságokon – még íves utakon, emelkedőkön, lejtőkön, a kódsín vagy a szalag megszakadásain vagy az útkapcsolókon át is
  • Gyors és egyszerű üzembe helyezés az előzetes tanúsításnak és konfigurációnak köszönhetően

e-hírek

Iratkozzon fel hírlevelünkre, és értesüljön rendszeresen az automatizálás világából érkező újdonságokról és érdekes információkról.

Feliratkozás
amplify – A Pepperl+Fuchs magazin

Fedezze fel online magazinunkat! Izgalmas sikersztorik, alkalmazástechnikai beszámolók, interjúk és regionális hírek várnak Önre.

Funkcionális biztonság központ a Pepperl+Fuchs-nál

Több száz SIL/PL értékeléssel ellátott termék, ingyenes eszközök és prospektusok egy helyen: a „Funkcionális biztonság központ” a legjobb kiindulópont biztonsági funkciók kivitelezéséhez.